Sinterklaas

Sinterklaas

  • Over
  • Nieuws

  • Gedichten generator
  • Kado Top 10

  • Geschiedenis
  • Sinterklaas intochten
  • Sinterklaas liedjes

  • Sinterklaas boeken
  • Sinterklaas DVDs

  • Links


Geschiedenis van Sinterklaas

Sint Nicolaas, in de Nederlandse volksmond ook wel Sinterklaas, was in de vierde eeuw na Christus de bisschop van Myra, een plaatsje in het huidige Turkije.

Bisschop van Myra

Op negentienjarige leeftijd volgde hij zijn oom op als bisschop van Myra. Hij werd beroemd en heilig verklaard na het verrichten van verschillende wonderen, die uitgroeiden tot legendes. Zijn populariteit is hieraan ook te verklaren.

Zo zou hij zijn dorp gered hebben van de ondergang door honger. Het verhaal gaat ook dat hij drie overleden kinderen weer tot leven heeft gewekt, en goudstukken aan drie arme meisjes heeft gegeven, die zelf geen bruidschat bezaten om te huwen (hij gooide drie nachten achter elkaar een zak met gouden munten door het open raam van de vrouwen).

Sterfdag

Bisschop Nicolaas stierf op 6 december 342. Hij werd heilig verklaard door de kerk, omdat hij zulke goede dingen had gedaan voor de mensen. Nicolaas werd zo Sint-Nicolaas. Zijn sterfdag werd voor de kerk een feestdag, die begint op de avond ervoor. Bij Sint-Nicolaas is dat dus 5 december ’s avonds. Maar de meeste mensen weten niet meer dat dit een feest is om zijn dood te herdenken. Tegenwoordig vieren we die avond met een pakjesavond alsof Sint-Nicolaas jarig zou zijn!

Naar Bari

In de elfde eeuw dreigde Myra te worden veroverd door Turkse moslims. De christelijke West-Europeanen wilden de overblijfselen niet in hun handen laten valen, bovendien mochten christenen ook niet meer naar zijn graf toe om er te bidden.
Met drie schepen vertrok een groep zeelieden uit Zuid-Italiaanse stad Bari in het geheim naar Myra om hier iets aan te doen. Daar braken zij het graf van Sint-Nicolaas open en namen ze zijn beenderen mee naar hun eigen stad. In Bari werd Sint-Nicolaas herbegraven in een speciaal voor Sint-Nicolaas gebouwde kerk. Zijn overblijfselen liggen daar tot de dag van vandaag.
De Spanjaarden hadden later de stad Bari langere tijd in hun handen (tot diep in de achttiende eeuw). Daardoor is Sint-Nicolaas een paar eeuwen 'Spaans' geweest. Zo komt het misschien dat wij nu denken dat Sint-Nicolaas uit Spanje komt.

Populariteit

Nadat Sint-Nicolaas zijn laatste rustplaats in Bari had gevonden, verspreidde de populariteit van de heilige zich naar Nederland en de rest van West-Europa. Via Napels, Rome, Spanje en Frankrijk vond de verering een weg naar Vlaanderen en Nederland en via Engeland, naar Scandinavië en IJsland. Dat hij beschermheilige van zeelieden en kooplieden was, werkte dit in de hand.

Zwarte Piet

Ook Zwarte Piet zou een deel van zijn afkomst te danken hebben aan Sint Nicolaas. De heilige zou de Moorse slaaf Piter hebben aangekocht. Deze Piter zou, nadat hij door Sint Nicolaas in vrijheid was gesteld, de bisschop de rest van zijn leven hebben gediend.





Aftellen tot Sinterklaas

Nog 311 dagen tot Sinterklaas!




SpeelgoedSpeelgoed


Copyright © 2007-2022 robinu.nl